vineri, 31 ianuarie 2014

cu ochii-n patru



La concursul HAIKU CLUB, în anul 2014, poemele compuse de participanți vor încerca să folosească o expresie cunoscută și consacrată. În luna ianuarie, cea care a fost  propusă este cu ochii-n patru.

*

Lanul de trifoi –
căutându-şi norocul
cu ochii-n patru

Eduard Țară

cu ochii-n patru
căutând prin iarbă trifoi
cu patru foi

Valer G. Pop

         În ambele poeme de mai sus, cu ochii-n patru este înțeles explicit ca o căutare insistentă și migăloasă. Obiectul căutat este trifoiul cu patru foi – simbol al norocului. Poemul lui Eduard este mai eliptic cu obiectul, nenumit dar sugerat prin lan și prin aluzia lui patru. Cel al lui Valer, în schimb, nu pomenește cuvîntul noroc.

cu ochii-n patru -
pe cărarea îngustă
melci şi băltoace

Cristina Oprea

Zgârie nori -
spălătorul de geamuri
cu ochii-n patru

Letița Iubu

pisica neagră –
merg pe strada pustie
cu ochii-n patru

Petru-Ioan Gârda

negură în zori –
ciuta înaintează
cu ochii-n patru

Maria Tirenescu

cu ochii-n patru -
primele ore la şcoala
pentru şoferi

Cristina Ailoaei

cu ochii-n patru
pe cărarea spre vechiul schit
rutul melcilor

Cezar-Florin Ciobîcă

         În următoarea serie de poeme, cu ochii-n patru vizează atenția celui ce se ferește de eventuale pericole. Cristina Oprea de a călca în bălți dar și de a nu călca melcii iviți după ploaie. Cezar, poate și dintr-o milă creștinească, de a nu călca melcii în rut tocmai cînd se-ndreaptă spre schit. Letiția este sensibilizată de pericolul lucrului la înălțime. Iar Petru de eventualele primejdii prevestite de pisica neagră. Cristina Ailoaei invocă momentele în care poți fi copleșit de dificultățile de a șofa. Maria sugerează atenția sporită a căprioarei în ceață. În toate poemele ochii sînt folosiți la propriu dar cu intensitatea expresiei consacrate. Cea mai bine realizată din această serie mi s-a părut însă alegerea Doinei Bogdan Wurm care a dat primejdiei un nume consacrat printr-un toponim:  cu ochii-n patru / surugiul şi calul - / Cotul Lupului. Poemul Valeriei Tamaș se înscrie și el în această din urmă orientare: cu ochii-n patru - / urletele lupilor / sau doar ecoul? – dar mai puțin sugestiv.