duminică, 2 martie 2014

tras pe sfoară



Tema a fost folosirea sintagmei tras pe sfoară în poem. La poemele cele mai bune se poate observa că autorii nu s-au limitat la folosirea și explicitare sensului sintagmei propuse, ci au adăugat și sugestii ale altor sintagme, au lăsat doar aluziile să contureze scena sau înscenarea avută în vedere, au profitat de interferențele dintre înțelesurile vehiculate în text.

amprente roase
de-atâta tras pe sfoară -
muncă la negru

Mihai Mateiciuc

         Trasul pe sfoară nu mai este în cazul de față o simplă și nevinovată păcăleală ci o infracțiune în formă continuată – de-atîta tras pe sfoară - a celor care se sustrag de la plata taxelor – muncă la negru. Amprentele roase confirmă pe de-o parte insistența într-o activitate care deteriorează pînă și mîinile celor care o comit, iar pe de alta conștiința vinovăției și intenția de a șterge urmele după care ar putea fi descoperiți, amprentele roase fiind, evident, șterse. Amprentele fac aluzie la mîna care trage sforile și totodată la culpabilitatea actului.

 în campanie –
de toate culorile
traşi pe sfoară

Daniela Lăcrămioara Capotă

         Și-n acest poem avem de a face cu o a doua sintagmă cu înțeles figurat. În campanie, avînd în vedere alăturarea de trași pe sfoară, devine campanie electorală în care se spun, desigur, doar minciuni. De toate culorile vrea să spună în primul rînd, la propriu, că există o varietate de oferte epuizînd gama culorilor (politice), dar în al doilea rînd, la figurat, că discursurile sînt spălăcite, amestecînd compromițător și făcînd de fapt indinstincte culorile.

inimă de lemn -
tras pe sfoară până şi
păpuşarul

Ana Urma
        
Păpușa (subînțeleasă) abuzează aici de aluzii. Prima o leagă de păpușarul care ar trage-o pe sfoară, ar manipula-o. A doua de constituția sa lemnoasă, de unde și sugestia că, neîndoilenic, și inima ei ar fi de lemn. De-acum putem trece la alt nivel unde păpușa este un nume de alint pentru o delicată ființă feminină. Păpușarul ar fi un ins cu vocație de fante care le joacă pe degete pe păpușele. Dar, dacă cumva i se aprind călcîiele, e sigur că va găsi la păpușă doar o inimă de lemn.

val periculos -
nu mă las tras pe sfoară
de șnurul fetei

Dan Norea

         Se vede că autorul are intenții serioase cu fetele. Altfel nu ne-ar mărturisi că, în costumașul redus la un simplu șiret, vede doar șiretenia fetei. Cu șnurul trag fetele băieții cuminți pe sfoară. Șnurul îl poate atrage și pe el spre larg și un val periculos îl poate trage în adînc. Și aici, contextul marin, e reconstruit de cititor doar din două amănunte: val și șnur.


cu ochii-n soare -
tras pe sfoară de nurii
fetei morgana

Cezar-Florin Ciobîcă

         Cu ochii-n soare este o expresie omoloagă cu trasul pe sfoară, dar are avantaul că face aluzie și la iluzia celui care, ars de soarele pustiului, vede ceva inexistent. Fata morgană, prin referința la nuri, glisează și ea spre o posibilă amăgire a sexului fermecător, cînd ești lăsat cu ochii-n soare. Iar farmecul ține mai mult de farmece. În plus, și nur/nuri provine din turcă, avînd sensul de lumină, strălucire, de unde și atracția, farmecul, seducția.

Până şi uscat –
pescar trăgând pe sfoară
ultimul peşte

Eduard Țară

         Pescarul înșelător și peștele fraierit. Se vede că fabula continuă și cînd peștele e pus la vînt. Merită remarcat felul succint în care e sugerat contextul pentru a înțelege acțiunea – pînă și uscat.

trăgând în piept din
tutunul tras pe sfoară -
o reciprocă

Doina Bogdan Wurm

         Din jocuri de cuvinte este construit și sensul contextual, și tîlcul poemului. Aluziile la prelucrarea tutunului și la fumat sînt evidente: frunzele de tutun trase pe sfoară (puse la uscat) își iau revanșa tocmai cînd ai impresia că tu le tragi pe ele în piept. Poate că ar fi trebuit evitat cuvîntul reciprocă.

         Următoarele poeme mi s-au părut obscure, intenția autorului fiind imposibil de înțeles. Autorul ori n-a știut să se facă înțeles, ori n-a avut o intenție clară.

tras pe sfoară – / bunicul întreabă / de ceasornicar
tiroliana - / de întâi aprilie / i-a tras pe sfoară
vodka-i pe masă – / atoateştiutorul / e tras pe sfoară
doliu printre păpuşari - / trasul pe sfoară / neîmpărtăşit

         Poemele de mai jos, deși clare ca înțeles, sînt liniare, banale, fără adîncime sugestivă. Explică, repetă, sînt prea transparente.

tras pe sfoară – / în cursa cu slănină / prins un şoricel
rătăciţi în munţi – / alpiniştii concurenţi / s-au tras pe sfoară
trasul pe sfoară / e la ordinea zilei – şedinţă pe hol
manipulare - / sforarul tras pe sfoară / de-un alt păpușar
La balul mascat / chiar de prietenul lui / tras pe sfoara
cer de vacanţă / printre nori un chip rânjit / zmeu tras pe sfoară
bătrân tras pe sfoară - / doar vântul mai aduce / iz de plăcinte
iar tras pe sfoară - / în urma șoarecelui / mustăți zbârlite
copil în lacrimi –  / Jerry tras pe sfoară iar / de motanul Tom
vechiul clopotar / tras pe sfoară de popă – / sms din altar
trase pe sfoară - / albine roind în jurul / sticluţei cu parfum
trasă pe sfoară – / mărgelele din salbă / împrăştiate
lacul înghețat - / tras pe sfoară de vulpe / urs fără coadă



Niciun comentariu: